See2Do!

Hoe pak je een renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen en daarvoor ontworpen subsidieregelingen. ‘See2Do!’ helpt daarbij. De filosofie van ‘See2Do!’ is eenvoudig: ‘doen’ door te laten ‘zien’. Door demonstratie van innovatieve energiebesparende maatregelen en hun positieve effecten worden huiseigenaars en eigenaars van publieke gebouwen geïnspireerd tot actie.

‘See2do!’ tracht enerzijds interesse op te wekken bij particulieren en gemeenten door energieverlies zichtbaar te maken via thermografische opnames, straat- en woningscans en luchtfoto’s. Anderzijds ligt een belangrijk aspect in het duidelijk maken van de mogelijkheden tot een energetisch efficiënte renovatie door het aantonen van best practices

See2Do! staat voor ‘doen’ door te laten ‘zien’

ZIEN gaat enerzijds over het tonen van de energieverliezen via thermografie en anderzijds over goede voorbeelden via demonstratieprojecten. Met nog een half jaar te gaan, kan het See2Do! project al een aantal mooie resultaten voorleggen.
Alle thermografische luchtfoto’s zijn klaar, de straatscans lopen goed en ook de woningscans gaan hun laatste winter in. Het partnerpersoneel en ook een aantal vrijwilligers en personeelsleden van niet-partnergemeenten werden opgeleid om de verschillende thermische foto’s te kunnen interpreteren en de inwoners advies te kunnen geven. Het digitaal loket van de verschillende luchtfoto’s wordt frequent bezocht. Het aantal bezoekers van het fysiek energieloket is niet zo hoog als verwacht o.a. door de toenemende digitalisering en omdat de inwoners liever direct overstappen naar een advies aan huis.

De demonstratieprojecten van Mechelen (dorpshuis Hombeek), Puurs (cultureel centrum), Breda (stadskantoor), Brugge (The Student House), IGEMO (kantoorgebouw), Bekkevoort (bibliotheek) en Helmond (de Cacaofabriek) zijn klaar. De tijd dat het project nog loopt, wordt volop gebruikt om over deze projecten en de gebruikte technieken te communiceren met burgers, lokale overheden, bedrijven, .... 

DOEN gaat over het activeren van burgers en ondernemers. Voor het activeren van de burgers werd de Mijn Warm Huis-tool ontwikkeld. Via deze link vind je de geactiveerde tool van de stad Mechelen. Daarnaast gingen de Vlaamse partners na of ze een ketenorganisatie naar Nederlands model in Vlaanderen kunnen opzetten en dit om de aannemers te activeren. VIVES maakte een theoretisch model. WVI besloot op basis hiervan samen te werken met bestaande ketenorganisatie, in de regio rond Mechelen werd het aannemerscollectief opgericht. Ook voor het DOEN werden adviesverleners opgeleid nl. om energieadviezen aan huis te kunnen uitvoeren.

update: juli 2019Pinterest: https://nl.pinterest.com/see2d... 

Alle projecten

Nieuws & events

Alle berichten