Growing a Green Future

Binnen Interreg IV werd in ‘Groene Grondstoffen’ succesvol geëxperimenteerd met lokaal geteelde biomassa zoals vezelhennep en miscanthus. Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en dienen verder geperfectioneerd te worden door middel van praktijkonderzoek. Pas dan kunnen MKB/KMO bedrijven echt aan de slag gaan met deze materialen. ‘Growing a green future’ pakt dit verder op en zet een brede waaier van nieuwe ketens op in de biogebaseerde economie. 

Tien Vlaamse en Nederlandse organisaties slaan de handen in elkaar om de mogelijkheden van lokaal geteelde groene grondstoffen in de verf te zetten. Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en dienen verder geperfectioneerd te worden door middel van praktijkonderzoek. Growing a green future pakt dit aan en heeft meer dan 80 gewassen getest in de innovatietuinen en heeft meerdere trajecten opgezet om de groene grondstoffen in de praktijk toe te passen.

De opgedane kennis delen we met het bedrijfsleven via verschillende inspiratiesessies, zodat ondernemers echt aan de slag kunnen gaan. We hielden reeds sessies onder andere rond gewasbescherming, nieuwe kansen voor de horeca, bouwmaterialen, textiel, lokale oliën, en goudsbloemen.

De stichting Agrodome, Inagro en Millvision gaan in dit project aan de slag met een pilot biobased vakantiewoning. Op Noord Beveland zal tegen het einde van het jaar een vakantiewoning gerealiseerd worden dat dient als inspiratiebron voor andere ondernemers. Eerder kon het project al uitpakken met de positieve resultaten van stronken van spruitkool als grondstof voor papier. Met een aantal partners wordt geprobeerd om daarvan een grote hoeveelheid te laten produceren zodat het echt in de markt gezet kan worden. De Rusthoeve zet samen met Delphy, Provincie Vlaams Brabant, ILVO en Karel de Grote Hogeschool haar schouders onder verder onderzoek naar hoogwaardige oliën zoals hennep, deder en pompoenpitten. Dergelijke plantaardige oliën worden dankzij nieuwe inzichten beschouwd als erg gezonde onverzadigde vetzuren. Op basis van consistentie, stabiliteit, smaak en geur van deze ‘nieuwe’ plantaardige oliën wordt geëvalueerd in welke recepturen van voedingsproducten en cosmetische toepassingen zoals lippenbalsem ze een ingrediënt kunnen zijn. Als laatste worden business cases gemaakt voor gewassen die als natuurlijke biocide kunnen fungeren. Zo wordt onderzocht of Miscanthus kan dienen als onkruidonderdrukker. Hiervoor werd in 2018 een proef aangelegd in een plantsoen in de gemeente Noord Beveland met Miscanthus als onkruidonderdrukker. In 2019 wordt deze proef herhaald, en in Vlaanderen is er ook een proeftraject lopende. Daarnaast  worden er business cases ontwikkeld om gewasinhoudsstoffen te gebruiken als biociden. Innovatietuinen zijn er aangelegd in Herent en Beitem en ook op Proefboerderij Rusthoeve. Daarnaast zijn er in de regio Breda als in de regio de Peel satelliet innovatietuinen aangelegd. Met de twee nieuwe locaties is er de mogelijkheid om nog meer, en vooral, voor ons nog onbekende ondernemers te bereiken en te inspireren en ketens te ontwikkelen.

update: augustus 2019

Alle projecten

Project verantwoordelijke

Delphy

Totale subsidiale kosten

Op een totaal budget van € 1.877.014,31levert Interreg een bijdrage van € 938.507,16 (50%)

Nieuws & events

Alle berichten