ZORO: stel je kandidaat voor de trainingsmodules voorjaar 2021

ZORO ontwikkelt een training waarin vier competenties centraal staan. Een competentie is een geheel van kennis (wat je weet), vaardigheden (wat je kan) en attitudes (hoe je je gedraagt). Het gaat hierbij niet om het aanleren van zorghandelingen.

bron: Provincie Antwerpen

Elk van de vier ZORO-competenties is noodzakelijk in de zorgsector. Studenten en zorgverleners kunnen ze tijdens de training in een realistische omgeving en met rollenspelen oefenen.

De vier ZORO-competenties zijn:

1.      Interprofessioneel samenwerken: een zorgontvanger heeft een heel team van zorgverleners rond zich, elk met hun eigen rol en expertise. Een goede interprofessionele samenwerking tussen die zorgverleners en met de zorgontvanger, is heel belangrijk.

2.      Intrapreneurship: een zorgverlener moet nadenken bij de eigen handelingen. En daarbij moet hij durven initiatief nemen om dingen te veranderen als ze beter kunnen. Het doel daarbij is steeds de zorg te verbeteren, zonder de behoeftes van de zorgontvanger uit het oog te verliezen.

3.      Technologische wendbaarheid: informatie- en communicatietechnologieën (ICT) winnen overal aan belang, zo ook in de zorg. We spreken dan van zorgtechnologie. Zorgverleners moeten kunnen omgaan met zorgtechnologische hulpmiddelen.

4.      Ethisch handelen: als zorgverlener denk je na over hoe je omgaat met de zorgontvanger. Kan je je in de zorgontvanger verplaatsen? Heb je oog voor diens noden en behoeften? En hoever wil je daarin gaan?

De ZORO-training is bedoeld voor zowel studenten als startende of ervaren zorgverleners. We werken ook over de niveaus heen en brengen dus iedereen samen: helpende zorg & welzijn, verzorgende (IG) en verpleegkundige (HBO5 en bachelor in Vlaanderen, MBO en HBO in Nederland). ZORO kiest expliciet voor een gemengde groep. Deelnemen met een volledige klasgroep of zorgteam is dus niet mogelijk.

Is deze training echt iets voor jou, voor een van je leerlingen/studenten of voor een collega-zorgverlener? Via deze link kunnen kandidaten zich aanmelden. Eind november stellen we de groepen samen.

Wil je op de hoogte blijven van ZORO? Toon je interesse via deze link en kom als eerste te weten wanneer we de ZORO-training een tweede keer organiseren.

Alle berichten