VAX-ID: gebruiksvriendelijke toediening van vaccins

De traditionele toediening van een vaccin met een injectienaald in de spier of het vetweefsel is niet altijd eenvoudig. Universitaire spin-off Novosanis testte - met ondersteuning van de proeftuinen Care Innovating Center en Happy Aging - een aantal prototypes voor intradermale injectie. 

bron: CrossCare/Novosanis

Vandaag de dag worden vaccins intramusculair toegediend. Die techniek vereist veel training en is niet vanzelfsprekend. De VAX-ID kan vaccineren een stuk eenvoudiger én efficiënter maken, want alles gebeurt intradermaal (in de huid). Vaccineren is minder pijnlijk, er is minder vaccin nodig en de immuunreactie is een pak beter. Omdat de VAX-ID erg eenvoudig gebruikt kan worden, opent de techniek heel wat mogelijkheden voor bijvoorbeeld ontwikkelingslanden, waar lang niet iedereen snel tot bij een dokter of verpleegkundige geraakt. Maar deze nieuwe vorm van vaccineren kan eveneens toegepast worden bij het te verwachten covid-19 vaccin dat massaal toegediend zal worden.

© VAX-ID/Novosanis

VAX-ID wordt door de gebruiker loodrecht op de huid geplaatst waarna het vaccin op een accurate diepte wordt geïnjecteerd. Echter, gebruikersstudies brachten binnen het toenmalige design enkele uitdagingen op niveau van het gebruiksgemak aan het licht. Dankzij het 'Inject ID' traject bij CrossCare kon input gevraagd worden aan verpleegkundigen, mensen die zichzelf regelmatig injecteren en huisartsen over het gebruikersgemak en de veiligheid en over design- en materiaalkeuzes. Daarnaast werden inzichten verzameld over eventuele verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse gebruikers op vlak van gebruiksvereisten, stigma en barrières, gezondheidszorg op vlak van vaccinatie en gebruiken omtrent zelftoediening.

"Als je vaccin juist onder de huid inspuit met een heel dun en kort naaldje, is het tien maal zo effectief dan wanneer het in de spier wordt ingespoten omdat huidcellen het vaccin gemakkelijker opnemen”, aldus Timothi van Mulder over het ondertussen gepatenteerde VAX-ID. De korte en dunne, bijna onzichtbare naald wordt beschouwd als een voordeel voor mensen met naaldfobie en zorgt ervoor dat mensen zich tijdens de injectie op hun gemak voelen. Het unieke ontwerp biedt de mogelijkheid om verschillende korte en dunne naalden te gebruiken om verschillende vaccins te injecteren.


Categorie:

Alle berichten