Innovatief kussen voor coronapatiënten op intensive care

Het innovatieve kussen dat het Vlaamse bedrijf Ergotrics (Turnhout) ontwikkelde werd reeds succesvol gebruikt in operatiekamers in binnen- en buitenland om patiënten die een rugoperatie dienen te ondergaan, te draaien en te positioneren. Gebaseerd op dezelfde kennis van ergonomie in combinatie met perslucht als krachtbron, werkte het bedrijf ook een oplossing uit voor het buik-positioneren van beademde patiënten op de dienst intensieve zorgen. Gezien de recente corona uitbraak komt deze ontwikkeling net op tijd voor veel patiënten en verpleegkundigen.

bron: CrossCare

© Ergotrics

© Ergotrics


Het idee was niet nieuw. Reeds in 2015 onderzocht Ergotrics in samenwerking met de Universiteit Gent deze technologie voor gebruik in intensive care afdelingen. Wetenschappelijke studies benadrukken het belang van een goede positionering met beademing in buikligging. De ervaring van de Italiaanse ziekenhuizen bevestigde deze techniek voor coronapatiënten. De Ergotrics kussens heffen de patiënten in een optimale positie voor de beademing, waarbij de buik vrij kan hangen en andere delen van de longen gebruikt kunnen worden voor het ademen. Dat kan zorgen voor een verbetering van de zuurstofopname in het bloed van de patiënt.

CEO Inge Bruynooghe legt uit: 

“We zagen de ongelooflijke inspanningen van gezondheidswerkers in de strijd tegen Covid-19. De pandemie heeft ons gedwongen prioriteit te geven aan de certificering van de Inflatable Prone Ventilation Support (IPV). Snelle prototyping op basis van het huidige kussen voor operaties in buikligging is gebruikt om het innovatieproces te verkorten.”

Verschillende intensivisten getuigden op televisie over het arbeidsintensieve en zware werk van het tillen en heffen van de vele corona patiënten die afwisselend op buik en rug moeten beademend worden. Het unieke van dit kussen is het gebruik van perslucht in plaats van manuele kracht. In combinatie met een opblaasbare mat is het mogelijk om dit werk ergonomisch uit te voeren met 3 in plaats van 5 of 6 verpleegkundigen. Ziekenhuizen in België maken nu al gebruik van de kussens voor de beademing in buikligging van coronapatiënten. De productie draait momenteel op volle toeren om zoveel mogelijke intensive care afdelingen bij te staan in hun zorg voor deze patiënten.

De inspanningen van Ergotrics gaan ook internationaal niet onopgemerkt voorbij. Het covid-19 Innovatierapport van UNAIDS waarin België hoog scoort, hamert op het belang van lokale ondernemers en verwijst expliciet naar het opblaasbare kussen van Ergotrics. Lees hier het volledige artikel. 

Categorie:

Alle berichten