In 2020 vieren we 30 jaar Interreg!

Het programma rond grensoverschrijdende samenwerkingen werd in 1990 gelanceerd als facilitator van het Europese Cohesiebeleid om de gemeenschappen in de grensregio’s te versterken. In 2020 blikken we terug op 5 programmaperioden aan economische, sociale en territoriale ontwikkeling over de grenzen heen.

Naar aanleiding van het 30-jarig jubileum heeft Elisa Ferreira, commissaris voor Cohesie en Hervormingen, volgende verklaring afgelegd:

“Interreg is een programma dat mij erg dierbaar is. Interreg is een uniek samenwerkingsinstrument dat regio's en landen in staat stelt om met behulp van financiering ter bevordering van cohesie gemeenschappelijke uitdagingen samen aan te gaan. De Interreg-projecten bewijzen dat grenzen geen barrières hoeven te zijn, maar kansen bieden voor groei en succesvolle samenwerking. De afgelopen 30 jaar en dankzij talrijke door de EU ondersteunde projecten heeft Interreg de meer dan 170 miljoen Europeanen in grensregio's dichter bij elkaar gebracht, hun leven verbeterd en nieuwe kansen voor samenwerking gecreëerd.
De 30e verjaardag van Interreg valt op een cruciaal moment in de geschiedenis van de EU. Nu we met ernstige wereldwijde en lokale problemen worden geconfronteerd, moeten we het vertrouwen van de burgers terugwinnen en resultaten boeken. Al 30 jaar lang bouwt Interreg stap voor stap aan Europa zonder iemand in de kou te laten staan. Interreg zal dit ook in de toekomst blijven doen, maar dit jubileum biedt tevens de gelegenheid om ons opnieuw over een fundamentele waarde van de Europese Unie te beraden: het verlangen om samen te werken in de vaste overtuiging dat we samen sterker zijn.”

Om de realisaties van deze talrijke projecten in de verf te zetten, organiseert de Europese Commissie allerhande evenementen rond de centrale thema’s: buren, de jeugd en een groener Europa. Via onze website houden we je op de hoogte van de komende activiteiten.


In onze nieuwsbrieven blikken we dit jaar ook graag terug op 30 jaar Nederlands-Vlaamse samenwerkingen door enkele projecten van de afgelopen jaren uit te lichten. schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.Alle berichten