Demcon in de bres voor Nederland

De intensivecareafdelingen in Nederland hebben momenteel een grote nood aan beademingsapparaten. Demcon Macawi – projectleider van InVentiVe - is toeleverancier van het hart van beademingsmachines, de blower. Sinds het begin van de coronacrisis werkt het Twentse technologiebedrijf op verzoek van de Nederlandse overheid aan een eigen apparaat. Het prototype is nu gereed.

Demcon levert de kernmodule van de beademingsapparaten die elders ter wereld wordt voorzien van de verdere behuizing. Toen de coronacrisis uitbrak, kreeg het bedrijf van haar klanten de vraag of ze meer konden aanleveren. Ook de Nederlandse overheid kreeg interesse in de apparaten, maar vroeg of ze in plaats van de kernmodule niet zelf een geheel beademingsapparaat kon bouwen. Het bedrijf is sindsdien in een razende vaart aan het werk om een vereenvoudigd model te maken, inclusief behuizing en software. Dit model is alleen geschikt voor ouderen die de apparaten nu het hardst nodig hebben.

Het bedrijf kwam de laatste tijd frequent in het nieuws aangezien ze in een snel tempo het tekort aan beademingstoestellen kunnen ondervangen in Nederland. Zo verhaalden De Volkskrant en NRC al over deze bijzondere inzet van Demcon. Tegen half april wil ze 500 apparaten afgeleverd hebben.


Update: half april bezocht Koningin Máxima het bedrijf en kon Minister Van Rijn half mei het eerste beademingssysteem in ontvangst nemen. 


Demcon leidt momenteel Interregproject InVentiVe dat sinds 2018 aan een extra functionaliteit werkt van de blower. Samen met VUB werkt ze aan een methode waarbij dankzij een meting de patiënt gedeeltelijk zelf ademt en daarbij op maat ondersteuning van de beademingsmachine krijgt. Hiermee wordt het mogelijk om veel gerichter en naargelang de longsituatie van de patiënt proportionele ademondersteuning te geven. Op deze wijze kunnen patiënten hun ademhalingsspieren beter in  conditie houden waardoor het ontwennen van de beademing met minder complicaties en risico’s gepaard zal gaan. 

Categorie:

Alle berichten