2B Connect: midterm event

Ooit gedacht aan een aangelegde poel met kikkers, salamanders of libellen op een bedrijventerrein? Bomenrijen, een bijenhotel of bloemenweides vol vlinders? Heel wat bedrijven wel.

bron: 2B Connect

Hoe gaan deze toonaangevende bedrijven te werk met biodiversiteitsmaatregelen en waarom? Welke kansen liggen er voor parkmanagement om te werken aan een natuurlijke uitstraling van het bedrijventerrein? Waar biedt natuur innovatieve oplossingen? Op 26 juni 2017 vertellen bedrijven, parkmanagers en beleidsmakers u graag waar de raakvlakken liggen voor bedrijven en biodiversiteit. Hou deze datum vrij en grijp de kans om je te laten inspireren door ervaringen uit de eerste hand, interactieve workshops en een boeiende excursie. 

programma

09u30: onthaal
10u00: welkomstwoord door Dries Gorissen (ANB)
10u05: inleiding door Griet Verbeke (departement Omgeving)
10u15: 2B Connect, meer biodiversiteit op bedrijventerreinen door Elke Van den Broeke (departement Omgeving) en Sandra Vandewiele (provincie Antwerpen)
10u30: werken rond bedrijven en biodiversiteit (IUCN)
11u00: 2B Connect-bedrijven zetten de toon
Sibelco - Inez Goris
YARA - Gunter Gijsbrecht
12u00: broodjeslunch
13u20: programmavervolg door Dries Gorissen (ANB)

’s Namiddags krijg jede keuze uit twee parallelsessies of één doorlopende excursie.

13u30: excursie langs het park Belle-Vue en de oude Philipssite (13u30 – 15u40)
Steven Vanonckelen (departement Omgeving), Tinne Cockx (Regionaal Landschap Noord-Hageland) en Geert Vanhorebeek (stad Leuven). 
De Leuvense stationsbuurt veranderde de voorbije 15 jaar enorm. Het kiemende park Belle-Vue vormt het sluitstuk van de nieuwe buurt: een lang smal park dat voetgangers en fietsers een aangename, groene en veilige omgeving biedt. De doorgaande weg verschuift naar het spoorwegtalud die een halve verdieping lager ligt. Hierdoor ontstaat voor de aanwezige kantoorruimtes een aangename, groene werkomgeving. We houden verder halt aan de oude Philipssite, net buiten de Leuvense ring. Deze site verbindt het stadscentrum en de historische Parkabdij in Heverlee, met  ruimte voor kantoren, recreatie en groen. Tijdens de wandeling staan we ook stil bij het natuurvriendelijk beheer van de begraafplaats van Leuven

13u30: eerste parallelsessie

 • Tijdelijke Natuur
  Hendrik Schoukens (UGent) & Toon Zwetsloot (RVO)
  In Nederland kan natuur zich tijdelijk  ontwikkelen op braakliggende terreinen, in afwachting van verdere bedrijfsuitbreiding. Wat zijn de voor- en nadelen van tijdelijke natuur voor bedrijven en natuur? En welke juridische obstakels kunnen zich nog aandienen?
 • Initiatieven in Vlaams-Brabant in de kijker
  Koen Sips (Point Consulting), Jana Van Rompaey (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant) & departement Omgeving (spreker wordt later bevestigd) 
  Laat je inspireren door projecten uit de regio. Ontdek hoe verschillende partners de handen in elkaar slaan en deze projecten zo dat tikkeltje meer geven.
 • Inspirerende bedrijven aan het woord
  Cees Van Houwelingen (Dow) & Els Leysen (Toyota)
  Klinkende namen Dow en Toyota helpen de natuur vooruit. Hoe? Dat ontdek je tijdens deze workshop.
 • Van (bedrijfs)tuin tot landschap 
  Alexandra Mannaert (Inverde)
  Meer en meer groenontwerpers en tuinaannemers zijn zich bewust van de ecologische potenties van de buitenruimte. Maar hoe benadert u de aanleg en het beheer van de groene ruimte op een ecologische manier?

14u40: tweede parallelsessie

 • Waarom kiezen voor inheemse planten?
  Bram D’Hondt (ANB) & Jens d’Haeseleer (Natuurpunt)
  Leer meer over de voordelen van inheemse soorten en de gevaren van invasieve exoten. Wilde bijen houden van inheemse planten. Sommige invasieve exoten zorgen voor gezondheidsproblemen en heuse kosten.
 • Parkmanagement, kwaliteit voorop
  Hetty van der Hamsvoort (parkmanager OBGB) & Bart De Smedt (QUARES)
  Parkmanagement biedt kansen om samen te werken aan de biodiverse uitstraling van het bedrijventerrein. Leer hier hoe je via parkmanagement samen een terrein vol leven kan creëren.
 • Innovatieve manieren om de biodiversiteit te verhogen
  Jan Willem Burgmans (Heijmans) & Alain De Vocht (UHasselt)
  Natuur als innovatie. Groene oplossingen voor frequente problemen. Oplossingen voor bedrijf én natuur.
 • Bedrijven laten biodiversiteit voor zich spreken
  Tarsy Lössbroek (RVO), Albert Vliegenthart (Vlinderstichting) & Walter Beukeleirs (De Bie Printing)
  Wie had ooit gedacht dat bijen(hotels) als communicatiemiddel kunnen dienen? Of hoe klanten zich welkom voelen door aandacht te schenken aan de oeverzwaluw? Werken aan biodiversiteit, kan je als bedrijf helpen om de juiste snaar te raken bij klanten, medewerkers en partners.

15u50: conclusies door Dries Gorissen (ANB)
16u00: afsluitend woordje door Tie Roefs (gedeputeerde Provincie Vlaams-Brabant)

Meer praktische info staat hier beschikbaar.

Alle berichten