Gezocht: gewrichtsimplantaat van de toekomst

Nieuw gewricht nodig? In de toekomst kan men via 3D printing een heup- of rug-implantaat op maat van de patiënt ontwikkelen. 3D Systems Leuven, Antleron, Medanex, KU Leuven en UZ Leuven werkten aan deze nieuwe technologie dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant en Interreg Vlaanderen-Nederland. 

bron: provincie Vlaams-Brabant

Vijf Vlaams-Brabantse partners, UZ Leuven, KU Leuven, 3D Systems Leuven, Medanex en Antleron, starten met het internationale project Prosperos een groot onderzoek naar ‘slimme’, 3-D geprinte, implantaten die gebruikt kunnen worden voor het herstel van grote botdefecten.

Gewrichtsimplantaten van de toekomst in de maak

3D printing maakt het mogelijk om via een scan van een gewricht een perfect passende nieuwe versie te printen. Door de ontwikkeling van speciale coatings wordt het mogelijk om infecties te remmen, ontstekingen te voorkomen en nieuwe botgroei te stimuleren. 
In combinatie met de open structuur kan nieuw lichaamseigen bot hier gemakkelijk ingroeien. Zo herstellen patiënten sneller en gaan de implantaten langer mee. Met een levensduur van 10 tot 20 jaar moet een patiënt dan ook veel minder vaak onder het mes. 

Van multidisciplinair onderzoek naar toepassing in het ziekenhuis 

Gedeputeerde Marc Florquin zegt als volgt: 

‘Dit project sluit nauw aan bij de overeenkomst die we gesloten hebben met de provincie Nederlands Limburg om de innovatieve ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde in de regio te versterken’ 

De Universiteit Maastricht UMC+ is projectleider. Ze werken samen met vier andere universiteiten, (KU Leuven, UMC Utrecht, Delft University of Technology en Uniklinik RWTH Aachen) en zeven bedrijven (3D Systems Leuven, Medanex Clinic, 2Move Implants, Xilloc Medical, 4WEB EU, Surfatek en Antleron). 

Dit project laat op innovatieve wijze zien hoe door samenwerking fundamentele kennis over biomaterialen en celgroei kan omgezet worden in klinische toepassingen voor de patiënt. De onderzoekers hopen over vier jaar de eerste klinische resultaten van de implantaten te kunnen presenteren.

Innovatie dankzij Europese middelen

Prosperos is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma voor slimme, groene en inclusieve groei, met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Europese subsidieprogramma investeert 2,3 miljoen euro in het project, de helft van de totale investering. Daarnaast investeren de provincie Vlaams-Brabant, het Ministerie van Economische Zaken (NL) en de Nederlandse en Belgische provincies Limburg gezamenlijk ook 1,1 miljoen euro in het project. 

Persmoment

Vrijdag 25 november 2016 om 10 uur - UZ Leuven campus Pellenberg

  • welkom en situering van het project in het provinciaal beleid door gedeputeerde Marc Florquin
  • algemene situering van het project (doel, partners, aanpak, te verwachten resultaten) door Jan Schrooten van Antleron
  • het belang van Prosperos voor de patiënt en de bijdrage van UZ Leuven campus Pellenberg door orthopedisch chirurg Michiel Mulier
  • het belang van 3D printing door Tim Van Cleynenbreugel van 3D Systems Leuven
  • filmopnames in het ganglabo met toelichting door Lennart Scheys van UZ Leuven

Categorie:

Alle berichten