Wier & Wind combineert duurzame energie en voedselproductie

23 kilometer voor de kust van Zeebrugge ligt het windmolenpark Norther, waar momenteel duchtig gebouwd wordt aan de hightech zeewierboerderij van Wier & Wind

Bron: Wier & Wind, De Morgen, BGR

Het demonstratieproject zet in op grootschalige en geautomatiseerde zeewierteelt tussen de windmolens om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar hoogwaardig zeewier en een duurzaam alternatief te bieden voor geïmporteerd Aziatische wier. Projectcoördinator Bert Groenendaal van AtSeaNova, een Vlaams bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en plaatsen van zeewierboerderijen, geeft een woordje uitleg over deze belangrijke stap richting duurzame voedselproductie op de Noordzee.

Deze “biomassa van de toekomst”, aldus Groenendaal, zit immers vol proteïnen, mineralen en vitaminen en garandeert een duurzame productie aangezien de teelt geen grond, zoetwater of meststoffen vereist en “voor tal van toepassingen zoals voeding, diervoeding en biomaterialen kan ingezet worden." Daarnaast zuivert zeewier het zeewater door de opname van nutriënten zoals stikstof en fosfaat afkomstig van de landbouw en die via de rivieren in zee belanden. De aanleg van het zeewierproductiesysteem tussen de turbines draagt ook bij aan de Belgische en Nederlandse beleidsdoelstellingen omtrent meervoudig ruimtegebruik op zee. De boerderij wordt op die manier aangelegd dat het veilig en ecologische verantwoord is, maar ook geschikt om binnen windparken op zee te functioneren en de zeewierinstallaties beschermd zijn tegen onbedoelde doorvaart.

“Een samenwerking tussen de zeewier- en windparkondernemingen is zeker ook een duurzame optie”, verklaart Groenendaal. “Als er geoogst moet worden of onderhoud moet gebeuren aan de zeewierboerderij, dan kan dat gecombineerd worden met onderhoudswerk aan het windpark. Om het zeewier te oogsten zal een machine ontwikkeld worden, die ter plaatse blijft en automatisch de teelt verzorgt, waardoor men slechts één à twee keer per jaar het zeewier moet ophalen.” Eind oktober wordt alle zeewier op textiele substraten tussen de windmolens gezaaid, “we beginnen met twee rijen van 100 meter lang en 3 meter breed. Als de constructie stabiel lijkt, breiden we uit naar zes rijen zeewier. Het teeltsysteem moet namelijk robuust genoeg zijn om sterke stroming en zware stormen te doorstaan.”

Het pilootproject zal ook de nodige informatie aanleveren om de businesscase voor commerciële offshore zeewierteelt te kunnen valideren. “Op dit moment kennen we de exacte kosten en de opbrengsten nog niet. We doen het met schattingen uit de kleinschalige nearshore zeewierteelt. Over twee jaar weten we of grootschalige offshore teelt in windparken al dan niet rendabel kan.” In het voorjaar 2021 wordt de eerste lading zeewier geoogst, voornamelijk suikerwier. ”Daar kun je veel leuke dingen mee doen: van zeewierburger tot grondstof voor alginaat tot biostimulant. En wie weet wat nog meer. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich nu alvast bij ons melden.”

Alle berichten