Mijn Korte Tijd Bij Interreg Vlaanderen – Nederland

Door Pat Horst

Als je de blog van Interreg Vlaanderen – Nederland (“Interreg”) sinds augustus hebt gevolgd, dan weet je langzamerhand wel dat ik niet veel van Interreg wist voordat ik naar Antwerpen kwam. Ik wist dat het over projecten en de Europese Unie ging, maar ik begreep nauwelijks de waarde van Interreg en de projecten waar ze toezicht ophebben. Na zes maanden weet ik natuurlijk niet alles van Interreg, maar ik heb heel wat geleerd tijdens mijn tijd hier. Laten we beginnen met de projecten. 

De projecten van Interreg zijn gericht op grensoverschrijdende regio’s die niet zo veel aandacht krijgen. Denk aan plekken weg van de grote steden die niet makkelijk bereikbaar zijn met openbaarvervoer (OV). Mijn langste reis duurde ongeveer twee uur en dertig minuten – twee treinen, een bus, en 15 minuten lopen om ergens te komen. Je kunt zeker zeggen dat ik in plekken ben geweest waar ik normaal nooit zou komen. Maar ondanks dat de projecten niet terecht beschikbaar zijn met OV, betekend het niet dat ze geen impact hebben op de samenleving. Dat is iets dat ik heb geprobeerd te laten zien in mijn vorige artikels!

Bij Interreg zijn er veel projecten bezig met duurzaamheid, innovatie, energie, en arbeidsmobiliteit die op een bepaalde manier de samenleving verbeteren. Jammer genoeg horen we er niet veel van wanneer we zelf niet dagelijks met de projecten bezig zijn. De landbouwers die nieuwe technieken aanpassen voor een betere oogst, de ingenieurs die innoveren voor een duurzamer waterzuivering systeem, de academici die antibioticaresistentie onderzoeken, de zakenmensen die waterstof naar de markt willen brengen – ze doen het allemaal voor een gunstiger toekomst.

Dat is iets dat ik geleerd heb deze zes maanden: er zijn mensen bezig om de wereld te verbeteren, dus wees optimistisch en doe mee. Het dagelijks nieuws geeft de wereld een slecht, triest beeld. Klimaatverandering vernietigd de aarde, ziekte verspreid de wereld, banen te kort en economisch blijkt er altijd een ‘crash’ aan te komen. Maar in de werkelijkheid zijn er veel gemotiveerde en gepassioneerde mensen die de elke dag proberen om, o.a., de klimaatverandering te verminderen, onderzoek te doen voor betere hygiëne, en jongeren voor te bereiden voor hun carrières. Jij kan daar ook aan meedoen met je eigen project, of een partner worden van een al bestaand project! Interreg geeft allerlei mogelijkheden om de toekomst een goed vorm te geven. 


Het bezoeken van projecten was maar een deel van mijn ervaring bij Interreg. Als ik niet op bezoek was bij een project evenement, was ik op het kantoor met de mensen die de projecten dagelijks onderhouden. Ik heb daarom niet alleen geleerd wat er gaande is met de vele projecten, maar ik weet ook wat er gebeurt achter de schermen bij Interreg. Het gaat vooral over BM’s, PP’s, PPL’s, PA’s, CF’s, PV’s, enz., (Ja, ze houden van afkortingen) en natuurlijk de grootte van de Europese Unie logo op websites. Ook is er bijna elke dinsdag een vergadering onder de naam PMO. Hier worden allerlei dingen besproken, en delen projectadviseurs de werkverslagen en voortgangsreportages, wat altijd liet zien dat ze geïnteresseerd waren in niet alleen hun werk, maar ook de projecten zelf. Toch waren de vergaderingen het meest levendig wanneer het over frietjes, of een nieuwe koffie machine ging.

Tijdens mijn tijd hier ging het niet alleen over werk. Er waren een aantal gelegenheden die mij de kans gaven om mijn collega’s beter te leren kennen: Teamdag, de mini-housewarming, de Housewarming, het Kerstdiner, en het afscheidsfeestje. Wat ik ervan over heb is dat niet iedereen Star Wars interessant vindt, dat je een Vlaming pas kent na wat alcohol, dat ik misschien te veel praat over de Amerikaanse politiek, en dat het moeilijk is om een foto te maken waar iedereen zijn ogen open heeft, of naar de camera kijkt.Ik kwam naar Interreg zonder te weten waar het eigenlijk omging. Volgende week vertrek ik naar Brussels voor nieuwe avonturen, maar vergeet niet snel wat ik van de mensen van Interreg, de projecten, en Interreg Volunteer Youth (IVY) heb geleerd. En daar ben ik hartstikke dankbaar voor.

Thank You everyone at Interreg, and a special ‘thank you’ to Sara Peeters :) 

Alle berichten

Pat Horst is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.