Het Oude in Leven Houden : DEMI MORE

Door Pat Horst

Ik liep naar binnen in het Sovjet-uitziend provinciehuis in Den Bosch en kwam een man tegen die een lange bruine mantel droeg – het deed denken aan kleding uit de middeleeuwen of de fantasiereeks van Game of Thrones. De felle gloeilampen in de letters van DEMI MORE trokken mijn aandacht, dus ik dacht er niet meer over na. Later kwam ik te weten dat die man een broeder was uit het Franciscanenklooster in Megen. Het eeuwenoude klooster was namelijk ook een begunstigde van het DEMI MORE project, een project dat monumenten verduurzaamt. 


Omdat het project meerdere innovaties had toegepast, was er een kleine expo opgezet. Hier konden de bezoekers meer informatie krijgen over de specifieke innovaties die op of rondom monumenten waren geplaatst. De ‘Smart Flower’, waar ik eerder over schreef, was te vinden buiten het provinciehuis. Daarnaast was er een exemplaar te zien van natuurlijke verlichting dat in de Adrianuskerk werd geïntegreerd en er stond een proefstuk van een transparant zonnepaneel dat op de gerenoveerde douaneloods te Essen gebruikt werd. De mini-expo was de entree van het event dat uit meerdere presentaties bestond over het succesvolle project. Hier kan je de video bekijken van DEMI MORE.Voordat de presentatie begon, gaf de dagvoorzitter, Peter Linders - kwartiermaker en partner bij Kwartiermakers in de Bouw - het publiek vijf minuten om kennis te maken met een dichtbij-zittende bezoeker. Ik zat naast ene Paul Masselink, duurzaamheidsexpert. Het blijkt dat meerdere getoonde innovaties zijn idee waren. Assertief en zelfverzekerd vertelde hij mij dat veel technologie er al is, maar dat mensen niet weten dat het bestaat. Gefrustreerd legde hij uit dat veel bedrijven bezig zijn met innovatie terwijl het niet echt nodig is. Hij heeft mij ervan overtuigd dat hij de juiste man was om te benaderen voor dit project. Het duurzaam maken van monumenten is niet goedkoop, en al helemaal niet als het gaat om het uitvinden van nieuwe technologie. Als het al bestaat en het een oplossing kan zijn voor monumenten, dan weet Paul het wel.

Vervolgens kregen we een panelgesprek tussen de begunstigden van het project. Iedereen aan tafel bleek zeer tevreden met het resultaat, inclusief de broeder die dankzij de ‘HumiTemp’ de koudeval langs de ramen in het klooster kon meten. Tegen het einde van de discussie werd er een vraag gesteld over het beleggingsrendement van de innovaties. Luc Verstraeten, begunstigde van de ‘Smart Flower’ en brandstofcellen, gaf antwoord. Hij vertelde het publiek dat naast de financiële steun vanuit het DEMI MORE-project, het aannemen van nieuwe innovaties eigenlijk net zo waardevol is. Het gaat dus om pionieren van nieuwe producten en verandering in gang zetten. Zelf vind ik dat hij groot gelijk heeft.


Het event was ook voorzien van enkele workshops rond duurzaamheid en kennismaking met Europese subsidies. De workshop die ik had gekozen, werd geleid door Dries Haesendonck van Daidalos Peutz - adviesbureau op het gebied van akoestiek en bouwfysica. Het ging over een tool dat het conservatieproces en verduurzaming makkelijker maakt zodat dit voor meer monumenten en erfgoed een mogelijkheid wordt. De weg naar verduurzaming is zeker niet rechtlijnig, dus deze tool zorgt ervoor dat je altijd kan terugkijken naar een eerdere stap, en van route kan veranderen als de huidige niet lukt.

Het is altijd mooi om te zien dat Interregprojecten verder gaan dan alleen de resultaten van een project. Ondanks de naam ‘slotevenementen’ markeren deze meer het begin van nieuwe innovaties en partnerschappen dan het einde van een project. Bezoekers en mensen die bij projecten betrokken zijn, hebben altijd nieuwe ideeën om de volgende stap te nemen. Dat bleek ook voor de gedeputeerden van Provincie Noord-Brabant, Marianne van der Sloot, en Provincie Antwerpen, Kathleen Helsen, die verheugd over het project spraken en het publiek vertelden dat zij meer samen willen doen in de toekomst. Als er één ding gezegd kan worden van Interregprojecten dan is het dat ze mensen en ideeën samenbrengen. Dat geldt natuurlijk ook voor het DEMI MORE project.  

Alle berichten

Pat Horst is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.