Vlaams Nederlandse Handelsdag 2018

Door Eileen van Dongen

Op 17 mei vond de Vlaams Nederlandse Handelsdag 2018 plaats. Een evenement waarbij Interreg Vlaanderen-Nederland natuurlijk niet mocht ontbreken op het netwerkplein. Deze dag stond in het teken van de overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen, maar misschien waren de verschillen tussen de twee zelfs nog prominenter aanwezig. Meerdere sprekers gingen in op deze verschillen, maar wisten er toch voor te zorgen dat de ondernemers niet ontmoedigd raakten: de verschillen zijn te overbruggen. Luister, leer en heb vertrouwen!

Sprekers, workshops en humor

De dag begon met een openingsspeech van Bas van Gerwen van de Nederlandse Kamer van Koophandel gevolgd door een welkomstwoord van Caroline Bastiaens, Antwerps schepen voor economie. De gesprekken in de wandelgangen gingen echter vooral over de derde gastspreker, de man die zijn Belgische paspoort ruilt voor een Nederlands: Peter Vandermeersch. De hoofdredacteur van het NRC Handelsblad kwam spreken over “Nederland en Vlaanderen, een relatie vol liefde en respect? Of net niet?”.

In zijn keynote haalde hij de reeds bestaande samenwerking aan op economisch, politiek en bestuurlijk vlak. Ook cultureel trekken we samen op, denk aan de Taalunie en aan de douze points op het Eurovisie Songfestival die we elkaar regelmatig gunnen. (Deze gunfactor gaat alleen nog niet zo op voor het voetbal, aldus Vandermeersch.) De boodschap van Vandermeersch? Nederlanders houden van Belgen, maar respecteren hen niet; Belgen haten Nederlanders, maar respecteren hen wel. Voor de aanwezigen was het duidelijk, er is nog veel werk te doen.  

Vandermeersch over Vlamingen en Nederlanders

In de workshops die volgden, kregen deelnemers praktische tips voor een succesvolle marktentree over de grens, leerden zij hoe projecten aan weerszijden van de grens worden uitgevoerd en ging het om de vraag of smart cities alleen voor de grote jongens bedoeld zijn. In de pauze na de workshops werden op het netwerkplein gesprekken aangeknoopt en contacten gelegd.

Hoe help je ondernemers op handelsmissie?

Tijdens de pauze kwam in een kort interview met Caroline Schauvlieger naar voren dat Nederlandse ondernemers vaak dezelfde vragen hebben. In haar werk als landbouwattaché voor de Nederlandse Ambassade in Brussel helpt zij ondernemers op handelsmissie. “Ze hebben hun folders verdeeld en contacten gelegd, maar de tweede stap blijft uit.” Schauvlieger zegt dat zij daarom veel belang hecht aan het uitleggen van de zakencultuur in België. Vertrouwen is een waarde die centraal staat. “In België gaat contact voor contract”, vertelt Caroline Schauvlieger. In een interessant interview met de Volkskrant gaat zij hier dieper op in. Nederlanders “willen direct ter zake, maar Belgen hebben niet zo'n haast. Ga praten, stuur je folder, pak nóg eens de telefoon, nodig de ander bij jou uit. Kortom: bouw aan een vertrouwensband. Pas daarna is het tijd voor de volgende stap.”

Nancy Slegers, Senior Manager bij BDO Belastingconsulenten, stond met de BDO-stand naast die van Interreg. BDO geeft (onder andere) grensoverschrijdend juridisch en fiscaal advies aan bedrijven en ondernemers. Slegers vertelde dat ze in haar carrière al veel ervaring heeft met ondernemers aan beide zijden van de grens. Ook zij onderstreept dat het erg belangrijk is dat een bedrijf zich vooraf goed op de hoogte stelt: hoe benader je de markt die je voor ogen hebt? Zoals Schauvlieger eerder al zei, willen Nederlanders ook volgens Slegers sneller knopen doorhakken. “Of het advies aan Belgen verschilt van het advies dat we geven aan Nederlanders?” Ze lachte. “Ja, Nederlanders zijn gewoon directer.”

Verre buren

Uit de workshops, speeches en interviews bleek wel dat Vlamingen en Nederlanders onderling nog veel van elkaar verschillen. Niet alleen de verschillende regelgeving is iets waar ondernemers rekening mee moeten houden, zij zouden zich ook moeten inlezen in de cultuurverschillen. Dit is iets wat vaak onderschat wordt, omdat deze verschillen in vergelijking met landen als China of Japan veel kleiner zijn – maar daardoor niet minder belangrijk.

Dat de verschillen overbrugbaar zijn, bewees Peter Vandermeersch in zijn speech. Hij benoemde ze op humoristische doch rake wijze en wist de hele zaal, Nederlanders én Vlamingen, bij elkaar te brengen. Tegelijkertijd liet hij de aanwezigen het economisch maar ook sociaal belang inzien van deze toenadering. Zo bracht de Vlaams Nederlandse Handelsdag de doelstellingen van Interreg weer wat dichterbij: culturele en sociale cohesie ging er hand in hand met de bevordering van economische samenwerking. Want, zoals Vandermeersch het zo mooi verwoordde, Vlaanderen en Nederland zijn elkaars meest nabije buitenland.

Bron: Volkskrant "Zo maak je van je investering in het buitenland een succes"

Alle berichten

Eileen van Dongen is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps.