Ready, set? Test! - ZINcheck

Door Kelly Verheyen

In de week van 10 december testten vijf koppels het gebruik van de ZIN-check. Het mobiele apparaat met bijhorend platform werd ontwikkeld door Zinnovators BV (NL) in het kader van CrossCare en heeft naast een personenalarm ook een medicatieherinnering geïntegreerd. Het doel is om verwanten en zorgprofessionals beter in staat te stellen om medicatie-inname te reguleren. Benieuwd naar de eerste bevindingen?


In april 2016 ging CrossCare van start. Dit project stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de zorg met het oog op ontwikkeling en implementatie door middel van een zorgproeftuinsetting. Dit programma bood onder meer ondersteuning voor de ontwikkeling van ZIN-check. De ZIN-check werd ontwikkeld vanuit de alarmerende cijfers over het gebruik van medicijnen. Verkeerd medicijngebruik kost jaarlijks tussen de 17.000 en 20.000 levens alleen al in Nederland. Daarnaast worden jaarlijks circa 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Onderzoek wijst uit dat medicatietrouw afneemt als het aantal innamemomenten stijgt.

De ZIN-check is een mobiel, draagbaar alarmsysteem in de vorm van een ketting. Naast een standaard personenalarm heeft het systeem een vernieuwende functie: welzijnsmeldingen. Het apparaat is gekoppeld aan een digitaal platform, de zinTouch, waar de omgeving van de zorgvrager via het internet zelf de regie heeft om medicatieschema’s, berichten en meldingen in te stellen en op te volgen.

LiCalab testte de ZIN-check uit bij potentiële eindgebruikers. In april testten tien senioren de medicatieherinnering. In de week van 10 december gingen vervolgens vijf koppels met de welzijnsmeldingen aan de slag. De ene persoon kreeg de opdracht het mobiele alarm te dragen, waarbij de partner het platform beheerde. Aan deze testfase werden specifieke opdrachten gekoppeld, zoals het instellen van een medicatieherinnering het toevoegen van een contactpersoon, het drukken op de SOS-knop enzoverder.  Aan het einde van de week werd de groep opnieuw bij elkaar gebracht om belangrijke vaststellingen en concrete verbetertips uit te wisselen. Resultaat? Het apparaat is nieuw en dat vraagt wat gewenning. Het wordt ervaren als een ondersteuning van de persoonlijk zorg omdat het meer structuur aan de dag legt. Ook kwamen enkele concretere verbetertips naar voren, zoals het personaliseren van de boodschap of het verwerken van het apparaat in een armband of horloge.

Meer weten?

Website Zinnovators: https://www.zinnovators.nl/
Website CrossCare: https://crosscare.eu/

Krijg je kriebels om deel te nemen aan panelactiviteiten?
Word een held van de toekomst en meld je hier aan!

Alle berichten

Kelly Verheyen is coördinator bij LiCalab en projectleider voor CrossCare

Bekijk ook