Kijkdagen: Grasgoed - Natuurlijk groen als grondstof

Door Sara Peeters

Op vrijdag 12 mei stelde Newfoss in Uden haar grasverwerkende machine voor, ontwikkeld dankzij de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland. We gingen zelf even een kijkje nemen. 

NewFoss verwerkt natuurgras, aangeleverd door Staatsbosbeheer, tot een lignocellulose vezel. Deze Biobased grondstof wordt bij het Finse verpakkingsbedrijf Huhtamaki verder verwerkt tot kartonpulp. Als eerste Biobased product produceert Huhtamaki groene eierdoosjes dat voor 50% bestaan uit de NewFoss vezel. De innovatieve eierdoosjes liggen in de schappen van de grote supermarkten van o.a. Albert Heijn. 

Binnen Grasgoed: Natuurlijk groen als grondstof is NewFoss één van de partners die maaisel uit natuurgebieden zoals Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide optimaal wil benutten. Natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen proberen samen tot een duurzame keten van aanbod, inzameling, verwerking en afzet te komen. Om dat doel te bereiken is ingezet op een sterke samenwerking tussen natuurbeherende organisaties en innovatieve bedrijven die zich toeleggen op het transport en de hoogwaardige verwerking van het maaisel.


Alle berichten

Sara is communicatiemedewerker op het gemeenschappelijk secretariaat van Interreg Vlaanderen-Nederland.