CrossRoads2 uitgelicht: Intelligente tool voor ademhalingskinesitherapie

Door Marleen Brock

Kunnen patiënten met longaandoeningen thuis zelf eenvoudig aan de slag gaan met een gecompliceerde ademhalingstherapie? Het Noord-Brabantse bedrijf Zest-Innovate gelooft van wel en werkt aan een therapeutisch hulpmiddel.

Subsidiebedrag:10.000 €

Optiflow haalbaarheidsstudie CrossRoads2

Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders en Vlamingen hebben een longziekte. De persoonlijke, maatschappelijke en economische impact van longziekten is groot – en die impact zal alleen nog maar toenemen. Het aantal mensen met longaandoeningen zoals COPD (chronisch obstructief longlijden) en astma stijgt namelijk sterk. Zo voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat COPD in 2030 wereldwijd de derde grootste doodsoorzaak zal zijn.

Moeilijk en tijdrovend

Patiënten met obstructieve longaandoeningen (zoals taaislijmziekte) voeren dagelijks een specifieke ademhalingskinesitherapie uit om slijmblokkades te verwijderen. Zo voorkomen of vertragen ze verdere complicaties van de ziekte. De therapie is helaas tijdrovend, eentonig en moeilijk aan te leren. Daardoor voert slechts de helft van de patiënten de therapie uit zoals de zorgverstrekker hen dat aanbeveelt. En dat is zonde, concludeert Zest-Innovate uit Son en Breugel. Het Noord-Brabantse bedrijf wil deze patiëntengroep een handje helpen door de ontwikkeling van een technologisch therapeutisch hulpmiddel. Het nieuwe middel ondersteunt de ademhalingstherapie en zorgt ervoor dat de patiënt de behandeling thuis zelfstandig en efficiënt kan uitvoeren.

Haalbaarheidsstudie

Zest-Innovate ontwikkelt de thuistherapie samen met het expertisecentrum Mobilab van de Thomas More Hogeschool en een Belgisch softwarebedrijf. Om het hulpmiddel succesvol op de markt te kunnen brengen, wordt in een eerste fase een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Dankzij deelname aan CrossRoads2 kan Zest-Innovate onderzoek verrichten naar de belangrijkste indicatoren binnen ademhalingskinesitherapie. Het bedrijf zoekt uit hoe die indicatoren zo optimaal mogelijk kunnen worden opgemeten. Vijf prototypes testen het hulpmiddel vervolgens in de praktijk uit.

Meer info: www.zest-innovate.eu

Alle berichten

Marleen werkt bij Pantarein Publishing en verzorgt de communicatie van CrossRoads